Kako funkcioniše?

Model Pametnije zgrade stavlja pristupačnost stanovanja na prvo mesto, ujedno smanjujući pritisak na pojedinca pri rešavanju sopstvenog stambenog pitanja. Model se zasniva na zadruzi stanara koji zajednički planiraju, grade, finansiraju, održavaju i upravljaju stambenom zgradom. Pošto objedinjuje ovaj dugoročni ciklus (bez cilja da ostvaruje profit), zadruga obezbeđuje stanove koji su osetno povoljniji za stanare.  

Zadruga obezbeđuje neophodne kredite za izgradnju zgrade, pa tako domaćinstva i pojedinci (članovi zadruge) zajednički poseduju svoju zgradu. Zbog ovako uređenih odnosa, niko ne može da špekuliše sa stanom u kojem živi. Na taj način, ovo je sigurna i priuštiva opcija ne samo za prvu generaciju njenih stanara nego i za sve buduće.

Kao stanar ovakve zgrade, plaćate ulazni depozit pre useljenja, a zatim mesečne uplate koje doprinose otplati kredita i tekućih troškova (uključujući komunalije kao što su grejanje, električna energija i drugo). Ovi doprinosi su utvrđeni unapred, tako da uvek znate na čemu ste.

Sa ciljem od 2/3 tržišnog proseka: niži troškovi obezbeđuju bezbednu i pristupačnu budućnost.

Ukratko: šta ovaj pristup čini pametnijim?

  • deljeno vlasništvo: zadruga gradi objekat i zadržava ga u vlasništvu
  • zadruga podiže kredit i na taj način smanjuje individualne rizike
  • članstvo u zadruzi daje mogućnost dugoročnoj i stabilnoj ceni stanovanja
  • članovi finansijski doprinose zadruzi (na mesečnom nivou) i kroz ekonomsko učešće
  • priuštivi mesečni troškovi obezbeđuju dugoročnu pristupačnost stanova za svoje stanare
  • zajednički prostori koji doprinose kvalitetu života
  • pri izlasku iz stana i zadruge, članovima se vraća depozit i udeo koji su uplaćivali mesečno u iznosu koji za otplatu glavnice kredita

Ovaj pristup se oslanja na dugu, ali zapostavljenu tradiciju stambenog zadrugarstva i samogradnje u Srbiji. Pametnija zgrada ga proširuje i iskustvima drugih projekata zadružne stanogradnje koji su se razvili u poslednjih 20 godina. Tako da je ovaj pristup, iako nov u našim krajevima, već testiran drugde u Evropi.