Alati i resursi

Za razvoj ovog, kod nas novog stambenog modela, neophodno je steći i izgraditi različita znanja i resurse. Jedino na taj način moguće je obezbediti njegovu uspešnu realizaciju i široku primenu. Brošuru o stambenom modelu Pametnije zgrade možete skinuti ovde.

Kako bismo stigli do najboljeg odgovora na izazov dugoročne stambene pristupačnosti, uspostavili smo saradnju sa stručnjacima na polju izgradnje, prava i finansija. Tokom 2019. godine, Pametnija zgrada je bila tema dve studije bitne za razumevanje potencijala i pravnih i poreskih prepreka pred stambenim zadrugama, kao i mogućnosti relizacije pristupačne i istovremeno energetski efikasne gradnje u Srbiji danas. Ovde možete naći studiju izvodljivosti Zadružni stanovi u zajedničkom vlasništvu u Srbiji: pravne, finansijske i fiskalne implikacije koju je izradila Advokatska kancelarija Učajev Beograd, kao i analizu Visoka energetska efikasnost, mali uticaj na životnu sredinu, pristupačnost: analiza primene principa pasivne kuće u višestambenim zgradama u Srbiji, čiji su autori Regionalni Evro centar za energetsku efikasnost Kragujevac, Fakultet inženjerskih nauka univerziteta u Kragujevcu. Obe studije podržala je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Pionirske stambene zadruge širom Centralne i Jugoistočne Evrope suočavaju se sa sličnim izazovima. Zato smo se udružili sa sličnim stambenim inicijativama iz Budimpešte, Ljubljane, Praga i Zagreba i formirali Stambenu mrežu MOBA. Njen cilj je razvoj zajedničkog pristupa finansiranju stambenih zadruga, kao i razvoj veština i alata koje zajednički možemo da koristimo.

Uz to, razvili smo računski alat – Open Financial Review Model (OpenFRM) – koji daje uvid u finansijsku opravdanost ovakvih projekata kolektivnog stanovanja. Kroz analizu dugoočnih troškova (life-cycle costs analysis, LCCA), on omogućava pregled svih troškova za različite tipove stanova na period od 30 godina. OpenFRM dostupan je po “open-source” principu za slične pionirske inicijative.